hindsight-bias

Предвиждане със задна дата – дефиниция, причини и примери

Вероятно сте попадали в ситуация, в която сте направили нещо и някой близък (или Вие самите) сте си казали „Много ясно, че ще стане така“.

Какво е предвиждането със задна дата?

„Много ясно, че ще стане така!“ Интересно е защо след като е било толкова ясно, не сте видели предварително признаците за този очакван резултат. Всъщност истината е, че когато знаеш резултата, е лесно да намериш причините за него, защото отхвърляш други такива, които ще доведат до различен резултат.

Предвиждане със задна дата – примери

Когато инвестирате в акции, никой не Ви гарантира печалба. Ако обаче погледнете какво се е случило с акциите преди година, ще има обяснение от експерти за това защо и как се е стигнало до там. Информацията ни помага да изведем една от хилядите възможности и опростява ситуацията.

Когато резултатът е ясен, ние подбираме единствено предпоставките, довели до там, изолирайки хилядите други. Ако не знаем резултата, то не можем да сме сигурни какво точно ще се случи, защото възможностите са прекалено много.

Да продължим същия пример:

Цената на акциите падаше стремглаво надолу, докато САЩ не се включи с няколко трилиона, инвестирани в икономиката. Анализите бяха противоречиви до момента, в който цената не се вдигна заради тези инвестиции.

„Много ясно, че ще стане така!“

Към момента цената им е сравнително стабилна, но няма гаранция и сигурни съвети, защото не е известно как всъщност ще се развие ситуацията. Ако се върнем към днешния ден след няколко месеца, ще знаем кое е било правилното решение, защото знаем резултата и причините, довели до него.

Аналогично – играят два футболни отбора и един от играчите си изкарва червен картон. Впоследствие неговият отбор губи. Вероятно ще критикуваме треньора, че не е сменил този играч преди червения картон. Ние обаче не можем да сме сигурни до какво щеше да доведе смяната му и дали отборът щеше да победи.

За финал нека вземем пример с един от въпросите от предаването „Стани богат“.

Селянинът Виталий Иванович, живял през 17 век в Русия, става известен с:

  • А: Това, че е завършил 10 университета
  • Б: Това, че е пасъл 1000 овце
  • В: Това, че е имал над 100 деца
  • Г: Това, че е говорил 8 езика

Участникът отговаря грешно. След като водещият му казва верния отговор впоследствие, той завършва своя анализ на въпроса с „Логично беше, нали?“. Кой е правилният отговор според Вас?

Верният отговор е В: Виталий Иванович е имал 100 деца.

Логиката е следната: не е възможно селянин, живял през 17 в., да е учил в 10 университета или да е говорил 8 езика, тъй като повечето са живели в бедност и не са имали възможността да пътуват. Ако е имал 1000 овце, това не би било толкова внушително, че да остане известен и до този момент. По метода на изключването стигаме до отговор В. Логично, нали?

Предвиждане със задна дата – мисловна грешка

Предвиждането със задна дата е мисловна грешка, която води до съжаление и критики. Помнете, че щом сте постъпили по определен начин в миналото, то най-вероятно Вие сте направили най-правилното, въз основа на Вашите знания и възможности. Не се винете за минали грешки, а се поучавайте от тях!

Консултациите с психолог помагат за това да се избегнат подобни грешки в мисленето и живот в миналото, изпълнен със съжаление и тъга.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *