Хазартна зависимост

Хазартната зависимост е сериозен проблем, който засяга милиони хора и техните близки.

От какво се поражда хазартната зависимост?

Адреналинът и желанието за печалба могат бързо да се превърнат в разрушителен навик, който води със себе си финансов, емоционален и психологически стрес. Въздействието на пристрастяването е значително не само върху личността, но и върху семейството и близките до него хора.

Освен финансови трудности, зависимостта често е придружена от редица други емоционални, поведенчески и междуличностни проблеми. Сред тях се наблюдават:

 • Депресия и тревожност;
 • Загуба на доверие и разпад на отношения;
 • Съпътстващи заболявания, психосоматика и злоупотреба с алкохол и/или други вещества;
 • Натрапчиви и суицидни мисли.

Хазартът често се възприема като облекчение или „бягство“ от непосилните проблеми, пред които е изправена личността. Той обаче има пагубен ефект дори преди да бъде окачествен като зависимост, а впоследствие негативните последици само задълбочават
трудностите, които са предизвикали първоначалното желание за бягство. Това може да създаде един порочен кръг, който в желанието си да облекчи страданието създава повече болка и стрес.

Зависимостта може да бъде провокирана или подкрепена от различни фактори. Най-основно можем да ги разделим в следните категории:

 • Биологични причини: Пристрастяването действа на мозъчната система за удоволствие и възнаграждение. С течение на времето тези външни стимули дестабилизират естествените функции на мозъка, което води до нужда от увеличаване на залога и адреналина в отговор на желанието да се изпитат същите нива на удоволствие.
 • Психологически причини: Личностните разстройства, наличието на травми и емоционална болка могат да допринесат до развиване на зависимост.
 • Социални фактори: Натискът от социалната среда, нормализирането на процеса и лесния достъп до хазарта спомагат за увеличаване на риска от пристрастяване.
 • Генетична предразположеност: Някои личности са предразположени към обсесивно поведение, което ги прави по-податливи и на хазартна зависимост.

Тъй като хазартната зависимост невинаги се разпознава като личностно разстройство, а вместо това се възприема като морален провал, много от пристрастените не получават необходимата им помощ (навреме).

Пет фази на игра:

 1. Експериментиране – пробва какво е.
 2. Социална употреба – играе, когато е с приятели.
 3. Употреба – играе сам, но залаганията са премерени и идват от месечния излишък от пари. Играта не оказва влияние върху плащанията на битови сметки и ежедневни разходи.
 4. Злоупотреба – чести залагания, трудност при плащане на битови сметки и ежедневните разходи. Започват първите заеми – в началото от приятели, после от кредитни институции.
 5. Зависимост – ежедневието и мислите са неотлъчно свързани с играта, множество кредити, продажба на имущество, кражби, лъжи.

Пет етапа преди игра:

 1. Високорискова ситуация – минаване покрай казино, пиян сам пред компютъра, почивен ден без нищо за правене, приятел, който залага, разочарование, гневен изблик, чувства на вина, срам, тъга.
 2. Вярване, свързано с хазарта – непременно ще настъпи желания обрат и печалбите ще потекат. С един удар ще възстановя всички пари, даже ще съм „отгоре“. Мога да контролирам играта.
 3. Разрешаваща мисъл – само 50 лева, само този път, за добро е.
 4. Действие преди залагане – приспивам половинката, взимам си отпуска/болничен…
 5. Улесняваща поведенческа стратегия – достъп до пари, лична карта, шофьорска книжка или друг документ, с който може да се вземе кредит. Активни акаунти в сайтове за залагане.

Терапия при хазартна зависимост

Терапията играе ключова роля при помощ и лечение на зависими. Терапевтът осигурява безопасна и подкрепяща среда, в която се изследват причините за зависимостта и се разработват стратегии за справяне. Когнитивно-поведенческата терапия помага на клиента да идентифицира и промени дисфункционалните мисловни модели, да развие здравословни нагласи и да подобри уменията си за вземане на решения. Терапията включва и стратегии за преодоляване на предизвикателни ситуации, обучаване как да бъдат разпознати предупредителните знаци за релапс и механизми за справяне.

помощ при хазартна зависимост

Хазартната зависимост засяга не само личността, но и неговите близки. Семейната терапия е подходящ подход за трансформиране на междуличностните взаимоотношения и възвръщането на доверието между зависимия и неговото обкръжение. Терапията може да изглежда обезкуражаваща, особено при неспособност за получаване на помощ. Но освобождаването е възможно с правилната подкрепа и ресурси. Терапевтът е тук, за да Ви помогне по пътя на възстановяването на контрола над собствения Ви живот.