Психосоматика

Какво представлява психосоматиката?

Психоматика (от гръцки: psyche — душа, soma — тяло) изучава как емоционалните и психологическите фактори влияят на физическото ни състояние и здраве.

При психосоматични състояния имаме телесен израз на психични симптоми. Тоест физическата болка и дискомфорт са породена от психиката. Справянето с емоционалния дистрес ще доведе до подобрено физическо състояние и изчезване на симптомите и болката.

Каква е причината за поява на психосоматика?

Основната причина за появата на състоянието е непреодолим вътрешен конфликт, решение или действие, което трябва да се вземе/направи, но изпитваме страх. Самата непреодолимост води до поява на физически симптоми и болка, с които може да отложим решението/действието.

Как работи психосоматичната терапия?

Имаме възможност за цялостно лечение на състоянието при премахване на негативното въздействие на неговия емоционален първоизточник.

 1. Търсим вътрешния конфликт, който е довел до състоянието.
 2. Изследваме откъде идва трудността за действие и справяне.
 3. Изработваме план за действие, включващ конкретни стъпки, които трябва да бъдат направени. Заедно с подкрепата на терапевта се върви по стъпките и болката изчезва.

Психосоматичната терапия може да помогне за широк спектър от симптоми и състояния, сред които:

 • Хронична болка – непрестанната физическа болка без ясна медицинска причина може да бъде свързана с прикрити емоционални стресови фактори.
 • Стомашно-чревни проблеми – стресът и тревожността най-често намират физическо отражение в храносмилателната ни система. Ограничаване на въздействието на емоционалните тригъри подобрява и физическото Ви състояние.
 • Главоболие и мигрена – потиснатите емоции и напрежението често се проявяват и като хронично главоболие и мигрена.
 • Респираторни проблеми – редица респираторни симптоми и заболявания могат да бъдат повлияни от безпокойството и емоционалния стрес, който изпитвате.
 • Кожни заболявания – появата и/или влошаването на кожните заболявания е тясно обвързана с емоционалния стрес, през който преминавате.
 • Цялостна умора и проблеми със съня – психосоматиката се съсредоточава върху причините за умората и подобряване на качеството на съня и почивката.
 • Сърдечно-съдови заболявания – едни от най-честите соматични проявления на стреса и тревожността са учестеният пулс, сърцебиене и повишено кръвно налягане.

Кога да потърсите помощ?

 • Наличие на хронични и повтарящи се симптоми – ако симптоматиката Ви се задълбочава въпреки назначеното Ви медицинско лечение, особено в по-стресови периоди от живота Ви, е добра идея да обърнете внимание и на потенциалните емоционални и психологически причини.
 • Минимално подобрение – ако традиционното лечение не води до дългосрочно и устойчиво подобрение на състоянието Ви, е важно да се изследват и емоционалните фактори, които влияят върху него.
 • Ефект върху качеството Ви на живот – когато физическите симптоми значително влияят на качеството Ви на живот и възможността да извършвате ежедневни дейности, откриването на първопричината зад тях е ключът към тяхното облекчаване и превантивна мярка в превръщането им в заболяване.

Когнитивно-поведенческата терапия се фокусира върху идентифицирането и промяната на негативните мисловни модели и поведения – тези, които допринасят за Вашия емоционален стрес и последващите физически симптоми. С помощта на терапевта Вие ще научите нови механизми за справяне, ще разберете и ще се освободите от потиснати емоции и ще постигнете по-балансирана и здравословна връзка между Вашия ум и Вашето тяло, което цялостно ще подобри качеството Ви на живот.