методи-за-успех

Колко са методите да получим нещо?

Как да получа това, което искам?

Клиентите ми знаят, че моят подход е директен и практичен. Смятам, че когато говорим абстрактно и с много увъртания, това единствено усложнява комуникацията и в много случаи живота. Ето го кратко, просто и ясно:

Как да получа това, което искам?

Начините са три:

 1. Подчинение: молбата и нейните вариации са водещи тук. Другият в ситуацията/отношенията е или има повече. Например, когато сте обръщате към мениджъра си с молба да Ви позволи да си тръгнете по-рано от работа днес.
 2. Съблазняване: най-общо казано това е търговия. Вие давате нещо, за да получите друго. Например: „Ако ми позволите да си тръгна по-рано от офиса днес, обещавам, че ще направя доклада по-бързо“.
 3. Агресия: взимате това, което искате, и не се съобразявате с последствията. Например: „Тръгвам си по-рано днес“.

Всеки човек си има любим метод, който използва най-често. Различните ситуации обаче изискват различни подходи, поради което е необходима гъвкавост. Липсата ѝ води до неудовлетворение. Гъвкавостта, която би трябвало да прехожда избрания метод, наричаме „планиране“.

Планирането е способността да преценим обективно ситуацията и да изберем подходящия метод, за да получим желаното. Трудността идва, когато обективно подходящият метод и този, който ние намираме за такъв, се различават.

Проверка на реалността

След използването на всеки от методите е нужно да се направи оценка и анализ на резултатността му. Това се нарича „проверка на реалността“.

Ако мениджърът е отхвърлил молбата Ви, колкото и да продължавате да го молите впоследствие, ще бъде безрезултатно. Често хората в тази ситуация обвиняват другия участник в нея, вместо да се замислят дали проблемът не е в подхода, който са избрали. Колкото и да се молим на продавачката в магазина, да речем, да ни даде безплатно продуктите, които сме си избрали, това няма да се случи. В допълнение, ако това ни разстрои, също не би било особено разумно.

Проверката на реалността е важно умение, което ни позволява да разберем дали това, което правим, но носи резултатите, към които се стремим. И ако не – да направим нужните промени (тези, които са в наш контрол).

Отпускане

Последното движение се нарича отпускане. След като сме получили желаното, е редно да спрем и да му се насладим. Тук има две потенциални грешки, които може да допуснем:

 • Има хора, които не могат да се насладят – винаги са нащрек и въпреки постигната цел, те не са удовлетворени.
 • Има и такива, които се наслаждават на резултата, преди той реално да се е случил.

Една от причините са неудовлетвореността се корени в пропуск в някое от шестте движения. Част от работата на терапевта е да открие тези пропуски, да ги разкрие на клиента и впоследствие да работи заедно с него, за да постигне заложените цели. Разбира се, може да опитате сами, но рискувате да попаднете в капана на липсата на обективност.

 1. Напишете Вашите цели за определения период от време (месец, три месеца, половин година, година) – нека те да бъдат постижими и реалистични.
 2. Добавете сферите, в които искате да работите и постигнете тези конкретни цели: семейство, кариера, приятели, интимни взаимоотношения и др.
 3. Анализирайте Вашите действия до момента и резултатите, до които са довели.
 4. Направете план за това какво трябва да направите. Опишете очакванията си за това какво ще се случи.
 5. Планирайте какво бихте направили, ако не се случи това, което очаквате.
 6. Планирайте какво бихте направили, ако изпълните целта. Добавете отговор на въпроса: „Кога целта е изпълнена за Вас?“.

Ако изпитвате трудности в процеса, ако намирате за невъзможно да бъдете обективни или мотивирани за промяна, обмислете консултацията със специалист. Постигането на обективност спрямо собственото Ви поведение често е изключително трудно, а липсата на мотивация може да е съпътствана от други проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *