психично-здраве-медикаменти

Медикаменти и психично здраве – какви лекарства се предписват най-често?

Психичните разстройства и състоянията, влияещи негативно на психичното здраве, засягат милиони хора по света. И докато най-разпространеният метод за прилагане на помощ в такива случаи е психотерапията, в определени ситуации е нужно тя да бъде допълнена или заменена изцяло от медикаментозно лечение, което регулира състоянието, облекчава симптомите и води до подобряване на качеството на живот.

Какви са ползите от лекарствения прием?

  • Спешна намеса: именно лекарствата са тези, които имат най-бърз ефект върху поведението, емоциите и психичното ни здраве. При случаи, които изискват бърза намеса и действия, те представляват най-доброто решение.
  • Вместо терапия: има състояния, които не позволяват използването на психотерапевтична методика, с други думи терапията не е приложима изцяло. Такива например са тежките психични разстройства, липсата на самодиференциация и психотичните състояния.
  • В допълнение към психотерапията: понякога психотерапията не води до нужните резултати за положителна промяна в живота на пациента. В такива случаи има нужда от подкрепа в лицето на медикаментите.

Медикаментозната терапия и всички детайли относно приема ѝ – защо, как, колко време и прочие – се предписва и проследява единствено от психиатър. Психотерапевтите нямат право да предписват лекарства и слагат диагнози. Избирайте специалисти, на които имате доверие!

Видове психотропни медикаменти

Психотропните лекарства (известни още като психоактивни вещества) влияят на централната нервна система и химичните процеси в мозъка. Те се предписват за облекчаване на симптоми, свързани с психични разстройства като депресия, тревожност, биполярно афективно разстройство, шизофрения и др. Тези медикаменти имат специфично влияние върху един или повече невротрансмитери и рецептори – най-често те регулират нивата на невротрансмитерите, което води до подобряване на комуникацията между нервните клетки.

Кои са най-често изписваните лекарства за психични заболявания и какви са техните механизми на действие?

Антидепресанти

Антидепресантите се използват предимно за лечение на депресивни заболявания и тревожни разстройства и симптоми. Най-основните типове антидепресанти биват:

  • SSRI (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина): най-често предписваните антидепресанти. Те работят като повишават нивото на серотонина в мозъка.
  • SNRI (инхибитори на обратното захващане на серотонин-норадреналин): този тип повишава нивата и на серотонина, и на норадреналина в мозъка. Те са също чест избор за депресия, генерализирано тревожно разстройство и психосоматични състояния.
  • Трициклични антидепресанти – по-стар клас антидепресанти, които днес се изписват по-рядко (ако SSRI или SNRI антидепресантите нямат нужния ефект), поради техните странични ефекти.
  • МАО-инхибитори – първите антидепресанти. Днес се изписват единствено като „последна мярка“ – ако състоянието на пациента е прекалено тежко, няма съпътстващи заболявания, които биха могли да реагират на медикамента, и никое от другите лекарства не е подействало.

За да започне да се усеща ефектът от антидепресантите, са нужни между 2 и 10 седмици. От съществено значение е да ги приемате по начина, по който са ви предписани, дори да не забележите нужния ефект веднага или обратно – се почувствате отново добре, както преди наличието на симптомите, които са ви накарали да потърсите помощ. При поява на странични ефекти е нужно да се консултирате със своя психиатър, за да направите евентуални промени в терапията и дозировката.

Бензодиазепини

Бензодиазепините са най-популярният тип транквилизатори (или още анксиолитици). Това са депресанти на централната нервна система, които повишават активността на гама-аминомаслената киселина (GABA), което води до успокояващ, премахващ тревогата, страха и безпокойството ефект. Те премахват психичната възбуда и симптомите на тревожност с почти незабавен ефект.

Въпреки че осигуряват облекчение от остри симптоми на тревожност, психоза и невроза, те не се препоръчват за дългосрочна употреба, тъй като са единствените лекарства от този списък, които носят висок риск от зависимост и потенциал за злоупотреба.

Стабилизатори на настроението (тимостабилизатори)

Стабилизаторите на настроението са лекарства, използвани предимно за лечение на биполярно разстройство – състояние, което се характеризира с редуващи се епизоди на депресия и мания (или хипомания). Тези лекарства помагат за стабилизиране на настроението и предотвратяват екстремните колебания между високи и ниски емоционални и поведенчески нива. Регулирането на настроението се осъществява чрез влияние на активността на невротрансмитерите и стабилизиране на невронната възбудимост.

Антипсихотични лекарства

Антипсихотичните лекарства, известни още като невролептици, се използват предимно за лечение на психотични разстройства като шизофрения и шизоафективно разстройство. Те блокират D-рецепторите в мозъка, което води до облекчаване на симптоми като халюцинации, свръхценни идеи, дезорганизирано мислене и възбуда.

Антипсихотичните лекарства са от съществено значение за справяне със симптомите на психоза и насърчаване на стабилността при индивиди с шизофрения или свързани с нея разстройства. Въпреки това, те могат да имат значителни странични ефекти, включително метаболитни или двигателни нарушения и сърдечно-съдови усложнения, които изискват внимателно наблюдение и лечение.

Както научихте, медикаментите играят решаваща роля в лечението на психичните заболявания и състояния, които изискват помощ от медицински специалист. Те облекчават симптомите и подобряват цялостното функциониране и качество на живот на пациентите, които се нуждаят от тях. Установяването на правилната терапия – продължителност, вид и дозировка, често изисква търпение и вяра в процеса, но също е от решаващо значение за успеха на лечението.

Важно е да се отбележи, че лекарствата са само един компонент от един холистичен подход на лечение, който често включва и психотерапия, промени в цялостния начин на живот и социална подкрепа.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *